събота, 4 юли 2015 г.

Особености на шопинга

Стигна ли до неминуемото „Поврага ви на старините!” си имам ритуал. Дефилирам по „Торнабуони”.
Много ми е на сърце. За Флоренция говоря. И за „Торнабуони”. Опасявам се, че ще загубя мъжката аудитория, но... 
Това е улицата, където всяка нормална, според мен, жена ще отключи въжделенията си. За сбъдване на мечтата не й трябва много – само куфарче с уважавана валута или безлимитна кредитна карта. Е, може и щедър приятел с добро сърце. Има и други варианти – да си съпруга или спътница на олигарх, на петролен магнат или на шейх. Разбрах, че и нашенска попфолк дива с нежна душа и големи очи също наобикаля насам /същата съм я виждала пред разплакване в неловка ситуация на летище да не може да обели две думи, но това е друга история, на друго място и време/.
Та. „Торнабуони” е приютила в цяло каре централата на „Ферагамо”, оттам се нареждат „Диор”, „Прада”, „Гучи” и т.н. Разбирате. Цяла улица. Широка, дъъълга.
Моите спътници не са от гореизброените и аз няма да сбъдна мечта, затова само плакна очи и се запознавам със световните модни тенденции. Отбивам атаки какво пак правим тук – или избързвам напред, или се правя, че не чувам роптаене.  Компания ми правят заблудени американски туристи. Пълчища представители на жълтата раса щъкат из магазините, правят дори опашка и излизат с по няколко торби. Руснаци и рускини с наперена осанка благоволяват да направят оборот, а после - снимка за спомен отпред, заедно с покупките.
Пред бутик за бижута наблюдавам сцена. Мъж и жена на средна възраст – тя с нос в стъклото, той – с ръце в джобовете и тяло в обратна посока. Дамата подмята нещо през рамо, не привлича вниманието му. Тя обръща лице и настойчиво преодолява игнорацията. Неуверена и нежелана крачка, тялото всякак подсказва съпротива, но силата на притягане е по-голяма. Тука и другарят Цанев по физика, и неговото гуру Нютон трябва да ми повишат оценката в дипломата. Знаех си, че нещо не е както трябва в третия принцип на Динамиката. Всяко действие имало равно по големина и противоположно по посока противодействие! Моля? Елате и вижте, уважаеми! Дамата го дърпа за рамото, та чак мене ме заболя, завалията дава противовес, но без успех. Крачка назад и нов тласък  - ще гледаш не, ами ... Подминах и не видях дали го натика вътре.
Клетият! Какво го чака! Имаше три дъщери – тийнейджърки!





Няма коментари:

Публикуване на коментар