събота, 8 август 2015 г.

Гвелфи и гибелини

Няма начин да не сте чували за войната между гвелфите и гибелините. Нека припомня – това са противоположни политически течения в Централна и Северна Италия през 12 и 13 век, поддържащи съответно папата и Свещената римска империя. А знаете ли, че войната продължава и днес? О, как?! Та проблемите на съвремениците на Данте са детска игра в сравнение с тези на техните наследници.
Докато правим филологически анализ на отделни думи в нашите езици и Лаура убедено заявява, че на български женският род на „чичо” е „чичА”, ставаме свидетели на нова фаза във войната. Сблъсъкът на чистачките.
В миналото противниците са се избивали за къде по-малозначителни поводи. Наследницата на гвелфите Патриция има далеч по-сериозни проблеми за решаване. Тя е чистачката на Лаура от много години. Поради напредването на възрастта, й е невъзможно вече да се справя с голямата къща. Затова нашата домакиня е наела втора помощница, която движи из втория етаж, украинка. Това предизвиква луда ревност у старата жена. Тя влага двойно старание да докаже, че нищо не се е променило, но насреща има сериозна съперница.
Алина е млада и дейна, приема работата си с маниакалната сериозност на изкусен професионалист. След хладния поздрав тя захапва службата и без разсейване методично оправя всяко кътче.
Патриция е друга класа – тя обича да говори и да пуска шегички /които всъщност не са силната й страна/. Демонстрира близост с работодателката като пита на висок глас кога да смени спалното бельо – сега или след като се погрижи за баните. Намира решение на сериозния проблем с износеността на кърпите след допитване. Върви и пуфка, показвайки колко е натоварена и отговорна. Мълчаливата и обрана натрапница обаче контрира с удар под пояса: „Нуждая се от прахосмукачката. Сега!”. Оборот на сините очи и „Невъзможно! – с твърд тон и решителност – Сега я ползвам аз!”.
По някое време битката навлиза в решителна фаза. Хвърляйки око на противника, Патриция с отривист жест хвърля парцала и грабва чистачката за прах като всеотдайно обира несъществуващи паяжини по тавана. Алина мълчаливо и старателно търка стъкла до блясък.
Патриция е пред съкрушителна загуба, тъй като врагът самосиндикално е предприел пране на калъфите на дивана. Лаура търчи между етажите и помирява с усмивка двете партии.
Победа в днешното сражение извоюва Патриция. „Лаура, приключих!” – с една идея по-висок тон от необходимото споделя небрежно старият войн.
Всяка събота нашата скъпа домакиня е в ролята на Марс.



Няма коментари:

Публикуване на коментар