събота, 20 юли 2024 г.

НЕОБЯСНИМО

 "Ха уа я дуян?" - нещо такова долавям от разтеглените в усмивка устни на човека с растите. И аз се усмихвам в отговор, защото това е най-сигурната формула да завържеш разговор тук, а той още по-нахилено повтаря с възходяща интонация своето: "Ха уа я дуя?". Мозъкът, още не свикнал с часовата разлика и американския английски, завърта чаркалак по чаркалак, за да доведе на съзнанието: "Абе човекът те поздравява, бе!" и в отговор казвам, че съм "ОК, тенк ю!". Да де, ама на него му се говори и пита пак: "Ар ю шуъ? Риъ?", демек "Ама наистина ли си ОК, сигурна ли си?". И да не съм след като някой така готино рано сутрин се интересува от тебе, може ли да не ти стане приятно и усмихнато и да запрати сънената ти още душа към хубавото? Повтарям, че наистина съм ОК, а той през нещо като напев пожелава да ми е готино. Ама като го прави включва и едни чупки в раменете, движението минава на талази и надолу по тялото. Сякаш танц някакъв е поведението му. И не спира да се усмихва.

Цялата тая дълбокоинтелектуална разправия се случва в залата за закуска на хотела. Докато си наливам кафе, човекът работи. Събира остатъците храна и прибори в чувал, обикаля като електрон насам-натам и измежду десетките щъкащи с чинии е попаднал на мене.

Малко по-късно, та до днес, си мисля: ден след ден тоя човек работи гадна монотонна работа, а поведението му е на тъкмо получил известие от неизвестен чичо-милионер, който му е оставил в наследство нескромното си имане. Как иначе българската ми природа да си обясни нехарактерното за нашите ширини поведение? А може, пак си мисля, философията му да е тъкмо наобратно и да е щастлив, защото има работа. Може и да си я харесва, знам ли?

Така или иначе, прихванала настроението на танцуващия с чувала, излизам навън, припявайки Стинг: "I'm Bulgarian in New York".

P.S. Този текст достигна до вас благодарение на музикалния поздрав рано сутрин на братовчедката от Америка.

петък, 19 юли 2024 г.

До Йосемити и назад

 Бусът пердаши с максимално разрешените мили в час. Биг Си, нашият 2 в 1 - шофьор и гид, е със страхотна музикална култура и няма парче, на което да не припявам. Той е Биг, защото е 200 сантиметра, но е биг само на ръст, откъм килограми никак го няма, а е Си, защото е "Сам".

Вече повече от три часа мотаме по калифорнийските пътища посока Йосемити, в резултат на което повечето народ от групата е оклюмал. Аз съм изключение, в чудесно настроение. Навих се на шестнадесетчасоватата екскурзия само заради прочутите гигантски секвои, обаче съм и малко крива откак разбрах, че няма да видя баш най-огромните и старите дървета на планетата. И тия ще са на по хилади години /!!!/, обаче нагледалата се вече на какви ли не природни чудесии душа, преситена, разглезена, вътрешно негодува, че най-гигантските дървеса били в друг парк. После юе гледаме някакви водопади, ама след Игуасу и Ниагара какъв водопад ще впечатли?

Биг Си стоварва на паркинг, откъдето ходим два километра нанадолнище сред гъста високостъблена и гора, докато стигаме всичко на всичко три огромни, неизмерими, зашеметяващо колосални дървета, чиито върхове могат да се мерят с небостъргачите на града с най-много бивши най-високи сгради на света, Ню Йорк. Ако това са малките гигантски секвои, какви ли са ония, дето са баш?!

Пътят по баира наобратно е тежък и ми е тъпо, защото си мисля, че не си струваше толкова път, а и занапред не очаквам нищо особено. И така се оказва - два водопада на височина, каквито у нас наистина няма у нас и красиви планини, ама и ние си имаме хубави. Умората не отскоро е захапала гърлото ми и съм на път да изкривя настроението, когато ...

...когато Биг Си спира до пълноводна река. Оттам ни води на широка поляна, от която се разкрива чудна картина - в цялата й прелест се разлива гигантска грандиозна отвесна скала, която гидът сочи и казва с благоговение /не преувеличавам!/: "Ел Капитан!".

После се заглежда в колосалния гранит и споделя, че му се струва като че ей там някъде май имало катерачи. После вади бинокъл и потвърждава предположението. Бинокълът обикаля цялата група и когато идва и до мен, виждам, че трите точки, които допреди малко Биг Си сочеше, имат и крачета, и ръчички и висят на въжета. Свалям бинокъла и пак не виждам нищо, защото окото не е в състояние да отличи човешки ръст на фона на високия километър и двеста отвес. От краткия разказ на нашия човек разбирам, че Ел Капитан бил Меката на скалното катерене и нямало катерач на света, който да не мечтае да се озове тук. 

Тръгваме наобратно към Сан Франциско и Би Си спуска екран от тавана на буса и пуска филм за Ел Капитан и историята на скалното катерене. И тука идва просветлението и разбирам къде всъщност съм се озовала преди малко и какво съм видяла. Рядко ми се е случвало да бъда така впечатлена от човешки постижение и героизъм.

През петдесетте на двайсти век няколко тотално луди решили да изкачат чудовището. Дотогава човек не бил дръзвал да преодолее предизвикателството. То било събитие от колосално значение - телевизии отгоре и отдолу, оператори, хвърчащи на хеликоптери, с месеци следели напредъка на катерачите. Сантиметър по сантиметър, метър след метър изкачвали, поставяли обезопасителни съоръжения, после слизали за провизии и отново продължавали нагоре. Майката на единия опекла пуйка за Деня на благодарността и с печеното чакала, докато синът ѝ слязъл, за да я качи нагоре. Всичката им работа на всички замесени била извън границата на нормалното. Ядели и пиели на скалата, спели на импровизирани хамаци на стотици метри над земята. След девет месеца човек изкачил Ел Капитан!

Оттам щафетата поели други, поставили си задачата да преодолеят гиганта за по-кратко време, по други маршрути. Дошли и трагедиите. Властта забранила катеренето, но това не спряло ентусиастите. Въпреки закона започва съревнование между по-лудите измежду най-лудите. Новите зарязали всякакви осигуровки и катерели благодарение само на пръсти, ръце, коремни мускули. Само издръжливост и гъвкавост - никакви въжета! Рекордите падали постоянно. Към днешна дата трениран катерач стига до върха за два до три дена, а най-бързият го направил за час и петдесет минути!

Филмът е свършил отдавна, отдавна групата в хвърчащия в тъмното бус спи, а аз продължавам да си мисля за героите от филма. Какво кара човек да излезе извън всеки предел на комфорта, да рискува здраве и живот? Какво кара да изпитваш себе си до най-немислимото? Да пратиш физиката и психиката там, където никой не е бил? 

Не, не бяха напразни тия шестнадесет часа! В края им знам - всяко време има своя Паганини, за някои Ел Капитан е тяхната цигулка.

четвъртък, 11 юли 2024 г.

Las Vegas

 

Огромни, лъскави, мигащи, истерично пъстри и шумни. И много. Ротативки, десетки ротативки още на летището. Сакън, да не изтърват желаещите да изхарчат някой долар още тук!

Излизаш от хладината на сградата и само за метрите до таксито си припомняш усещанията от крехкото детство /тогава татко ми бе инженер на обект в либийската пустиня и аз бях неговата компания/ какво нещо е пустинята във всичката й четиридесет и пет градусова „прелест“. „Е, поне е сухо!“, казвам в опит да ободря другаря си, обаче никак не ми е кеф. А и като зная, че оттук насетне сме обречени на двуседмично яко препускане все по пустинни терени. Как беше – каквото сам си направиш…?

А сме си го направили съвсем доброволно и за отправна точка към превземане на пустинните терени на Юта и Аризона сме избрали чудото на Невада, Лас Вегас. Мараня, в далечината чукари, а в близост застроеност в състояние на крайна възбуда. Дори посред бял ден градът блещи, святка, заслепява.

Нашият хотел е хем в началото на града, хем на централната улица. Избрали сме го стратегически с единствената цел да пренощуваме една вечер, а оттам да взимаме колата под наем.

Та, влизаме в хладината на „Ескалибур“ и попадаме къде? „Във времето на рицарите на крал Артур!“, би подсказал някой. Нц! Въпреки множеството бутафорни рицарски доспехи и средновековни оръжия се оказваме в … бара на уродите от STAR WARS. Бутайки куфара към рецепцията, на талази срещу ми идват персонажите, сред които бяха Люк и Хан Соло – мъже, жени, дори и деца от разни планети, облечени или по-скоро „облечени“, полуголи, натикани във възкъси и възтесни подобия на лъскави рокли, високи токове, преливаща плът, хавайски ризи и джапанки, бели, мургави, черни, червеникави, шумни и заспали, възбудени и окумени. Музикалният фон кара да бързаш, да се луташ, а всички пътища водят към рулетки и ротативки, където стотици единици народ е заседнал.

Аз искам единствено да се добера до стаята, да хапна леко и да почина. Изпълнението на простичкия план е цяла епопея, но я съкращавам, за да спомена, че след като се подкрепихме в едно забележително място за обществено хранене /което заслужава отделно внимание/ със звучното име DICK’S, се прибрахме за кратка почивка, докато излезем да се впишем в нощния живот на тукашните и гостите.

Точно в осем и половина Людмил ме побутва леко и казва, че е време. Измолвам „Още пет минутки!“, обаче явно времето се е поразтегнало, тъй като отваряйки очи, виждам дълбока тъмнина. От ослепителното пустинно слънце допреди малко няма следа, а часовникът показва 4.00. Бутам Людмил и казвам, че съм готова за излизане. Той хич не е в настроение и мрънкалската диалогизира кой бил излизал по това време, пък аз пояснявам: „Ами ние!“.

Пропускам пак подробностите, но го навивам с „Един път сме само тука и как няма да видим Вегас?! А и през нощта е по-яко!“.

В 4.15 сме в хладината на града. Само някакви си 39 градуса!

Незабравима разходка. Освен нас двамата, имаше още една /една!/ двойка, няколко момичета с обувки в ръцете и с разклатени походки. А, и хората от чистотата! Пусто, но за сметка на това забележително.

Няма такава кичория! Вегас определено е Земната му столица. За другите галактики не знам.

NEW YORK, NEW YORK

 

Дни напред се надъхвам с „Ню Йорк, Ню Йорк“ на Синатра и си я припявам по всяко време. Когато стъпих обаче в това чудо, осъзнах, че по му приляга финалът на друг от хитовете на Франк. Нали знаете какво се случва с всеки запецнал текстописец? Минава на сигурното „на-на-на, тра-ла-ла“. Та и човекът на Синатра, останал без думи, натаманил Странници в нощта“ с „Ту-ди-ду-би-даааа, ту-ду-би-уаб-да-ба ди-ба, да-да-да-йа-йааа …“

Точно това е Ню Йорк! Ню Йорк е именно и само „Ту-ди-ду-би-даааа, ту-ду-би-уаб-да-ба ди-ба, да-да-да-йа-йааа …“.

Първото впечатление за нетрениран като мен е удар без ръкавица от ръката на Тайсън – шок, световъртеж, атака, трус от 7-ма степен, почти без шанс от съвземане.

Хотелът е в сърцето на Манхатън, тъкмо между Бродуей и Таймс Скуейър. Въпреки умората от полета и часовата разлика излизаме за няколко часа да подишаме следобеда на горещия град.

Стъпка, две, три и главата се е отвинтила в посока порцията небе нагоре. Порция, защото наоколо е като в приказката, когато героинята, за да се спаси от лошия, хвърлила вълшебно гребенче, от чиито зъбци поникнали неизброими и неизбродими немислими планински върхове. Та и аз – ей ме на насред стотици сгради, чиято височина съзнанието на несвикналия не може да приеме.

Стряска ме рикша, от която гърми рап, а двамата клиенти отзад се клатят надъхано в ритъма. Пресичаме кръстовище, на което чакат стотици и се „поздравяваме“ неволно рамо в рамо с не един и двама. Оказвам се на площада, където вакханалия от LCD-екрани бичат крещящо ярки реклами. Пак там са хиляди новаци като мене, а между нас щъкат герои на Дисни. Няколко Мики и Мини Мауси са свалили назад главите, колкото да подишат уж глътка свеж въздух, а Кинг Конг и събратът му албинос в целите си двуметрови снаги позират за снимки. И Спайдърмен, и някакъв друг от супергероите, който не зная, и те са там. На метри от мен жена на повече от шейсет е само по лъскави прашки и звездички на зърната. Тя заработва като прави акробатика с гърдите си, въртейки ги ту в симетрия, ту разделно в невъобразимо темпо. Друга на същата възраст с тежък и размазан от жегата грим подрънква с монети в кошница и с прегракнал глас призовава за материална подкрепа. Група черни младежи е събрала огромна танцуваща тълпа и уличните артисти правят някакви невъзможни салта и премятки. По-настрани четири дебели момичета танцуват обезумяло като че ли откъснати от всичкото около им, а поставен в диск телефон в бясно темпо се върти в кръг около им и ги снима на фона на цялата истерия. Мирише отвсякъде и всекиго на марихуана.

В тоя момент насред космическата гюрултия, хаос и гуляй прави рязък завой и дрифт друга рикша с двойка нахилени белозъби чернокожи, които размахват ръце, а от чиито гърлата им се лее не какво да е, а баш „Ню Йорк, Нюююю Йооорк“.

Стига ми толкова засега в дълбокото! Отивам да се съвзема в хотела.

Та нека преговорим! Какво беше Ню Йорк? Ню Йорк, ти мой ту-ди-ду-бииииииии…!