събота, 31 август 2024 г.

НА ИНДИАНЦИТЕ С ЛЮБОВ

 "Хората, които само работят, нямат време да мечтаят. Само този, който мечтае, достига до мъдростта." - индианска поговорка


Бунгалце като бунгалце, обаче с климатика му, със сателитка тоже. Някъде поставили и химически клозет. Отпреде гигантски пикап и туй-то. Това представлява домът на съвременния индианец. Няма вигвам, няма кон. "Тегав свят - изоставили са и тия традициите!", викам си, докато гледам еднообразния пейзаж и си припомням героите на Карл Май.

Пердашим по опнатия по канап насред безбрежната пустиня път, в земите на народа Навахо сме, пътьом към най-Забележителната забележителност. Аз съм се настроила романтично месец по-рано за среща с истински индианец - братовчедката ме е подготвила, че на еди кой си юни в 15.00 часа еди къде си ще ни чака местен. 

Летим с 65 мили в час насред резервата, намиращ се на територията на Аризона, Юта и Ню Мексико /повече от 70 хиляди кв.км./, въображението се е настроило приключенски и убедително обяснявам на Людмил /като че винаги съм знаела, а не че наскоро съм прочела!/, че навахо са съвремнни хора със свой си ред на управия - на избори избират президент, имат си конституция и порядки, които им отреждат своя си полиция, свои си училища и съд и изобщо на тяхна територия никой външен не може да им се бърка. Както казах, Тойотата пердаши с максималните по закон 65 мили, а въпреки климатика , сме оклюмали от перспективата да излезем на външните 44 градуса. Небето е наситено розово-червеникаво, а пясък нависоко и нашироко запречва пътя пред нас - навлизаме в мини торнадо, обаче сме без избор - и без това се очертава да закъснеем за срещата.

Измъкваме се от стихията без поражения и ето, че сме пристигнали. Аз си го представях инак - мислех, че Забележителността на забележителностите, а именно т.нар. Каньон на антилопата, ще е с не много по-различен от околната природа изглед - истеричночервеникави скални образувания, надстърчащи със стотици метри над равния терен , а то се оказва като тепсия място, протегнато на километри и километри и насам, и натам пак истерчиночервена пустиня. Какво ще му гледам тука? Половин ден бъхтане в едната посока, мрънкам си, ама наум, но поне индианец ще видя, успокоявам се. Наоколо няма ни дъвро, ни храст, ни тревичка, няма и кактус дори. "Много камъняк в тая страна!", както отбелязва братовчедка ми по-рано.

Та, слизаме от колата и слънцето напада без засада подло и тресва ляв прав във фейса ми. Нагласям очилата и шапката в отговор и бързам към подслона в близост. Там трябва да дадем данни за себе си и да дооформим някакви административно-канцеларски подробности /и навахо практикували бюрокрация, да му се ѝ не види!/ по предстоящото събитие. Примижвам, вглеждайки се в километрите марскианска повърхност, а Людмил ме сбутва деликатно и насочва вниманието ми към преминаващия. Разгеле, индианец! Не мога да определя възрастта му, строен, с карирана риза с дълъг ръкав, дълги дънки, забележително дълга и гъста  абаносовочерна плитка и с кърпа, закриваща устата и носа му. Знае човекът как да се носи, установявам не без малко завист, защото и аз като другите туристи съм се поразголила, сглупявайки, че неприкритата плът ще бори жегата. Онзи заминава нанякъде и аз не мога да разбера привидение ли бе - индиански дух или смъртен. Докато вътрешно пищя от радост, че най-накрая съм видяла индианец /човек беше, не беше дух!/, започват да ни викат по имена.

Сред нас са семейство поляци, групичка австралийци, няколко американци, ама не нейтив, викат и двамата българи. Урррааа, вече съм в компанията на неприкрит индианец, не на илюзия! Той се казва Кайлем /прочитам го на мъничката табела върху гърдите му/. Да е на възраст, колкото моя Калоян. И цветът на кожата му е като на моя Калоян като прекали с плажа, очите му са черно черни, отворени в средата и леко подръпнати надолу във външния им ъгъл, с черно черна права къса коса  и е прикрил тялото си отгоре до долу с широки дрехи. Има много красива усмивка. Кайлем изрича няколко изречения на напевен книжовен английски, колкото да обясни какво не бива да правим и какво бива, вади от джоба си мобилен последно поколение, за да отговори на съобщение и повежда групата към Забележителността на забележителностите.

Насред пустошта не можеш различи нищо, но след няколко стотин крачки стигаме дупка метър на няколко, а оттам надолу по метална стълба поемаме към ... Долната земя.

Баш като във вълшебна приказка наистина се озоваваме насред чуден свят, недокоснат от човешка ръка. Тука вятърът и Водата работили милиони години заедно и по отделнои издълбали в скалата най-най-странни форми. Съзнанието не може да ги възприеме дори и когато е сред тях - вдигаш глава и късчето азур отгоре придобива също чудни композиции. Вървиш из странни коридори със сякаш неземен произход, а след всяка чупка цветовете на скалата придобиват различен нюанс на червеното - ту алено, ту пурпурно, някъде крещящ оранж, някъде нежно розово или пък дори вишнево. Да, сякаш боговете на индианците са прекалили с виното и са ливнали щедро цели мехове отлежала напитка!

Въздухът е натежал, в Долната земя той не се движи, от дъждовете преди ден влагата от пясъка се изпарява и прави така, че разумът плаща данък на жегата, приемайки сигналите отвън на забавени обороти. Аха-аха преди да колабирам, няколко десетки стъпалца към нашия свят и излизаме от мистиката, за която Кайлем разправи подробности, които не помня.

Какво обаче значат детайлите, когато цялостното усещане е като да си попаднал в концентрирано безвремие!

P.S. Тази екскурзия бе подарък от братовчедка ми. Благодаря, Доди, за безценния спомен!

неделя, 25 август 2024 г.

НА ДОДИ

 Когато преди месец я попитах: "Какво искаш от България?", тя отговори: "Книга на съвременен български автор, когото харесваш".

Затова насред багажа за Америка съм сбутала "Времеубежище"-то на Господинов, както и "Възвишение"-то на Русков. До тях е и картината, опакована и придружена от сума и документи за автентичности и други бюрократични хартишки за безпроблемен износ. Нея съм я поръчала отрано на любимия си художник като съм направила опит за описание на бъдещия ѝ собственик: "Тя е витална, много щура, весела, занимава се с наука, физик е, била е част от екипа, пращал апарат на Марс, играе табла и ако не е спечелила световен шампионат, то със сигурност е участвала", а той отвръща, че вече си е оформил представа и е наясно в каква посока ще работи. В резултата нося нещо невъобразимо цветно, чийто сюжет се развива на Марс, приказни герои бродят сред облаци с музикални инструменти и наблюдават през телескоп Земята и Луната, а насред света им е табла със зарчета, обърнали се на дюшеш. До книгите и картината е и кутия. Там съм подредила черно-бели фотографии, някои на почти сто години. Знам, че когато тръгвала, взела със себе си само една снимка на родителите си, а сега аз ще ѝ донадя още - баба и дядо като млади, бащите ни като момчета, тя самата като мъничка...

Цялото американско пътуване бе така програмирано и подредено, че да можем се види след тридесет и две години. Тя е дъщерята на моя бащин брат, моя най-близка приятелка от XX-я век, когато живеехме концентрирано щастие моите осемнайсет и нейните двайсет и осем. След това животът я запрати на другия край на света и след предългата пауза се озовавам на централния площад на средно голям град на Аризона. Там е изградена сцена. Гърми кънтри, не много на брой стотин души на възраст над средната, облечени като каубои и каугърли с островърхи ботушки с крокодилски принт, подскачат в ритъм и се забавляват, а аз нервно правя тегел след тегел. Изнервена съм целия ден - "любимата" бг мобилна компания тъкмо в деня на Срещата е решила да ни изключи и от телефонна, и от интернет връзка, та да не мога се свържа с братовчедка си по никакъв начин. Еле, любезни са американските полицаи, та помагат на чужденеца в нужда и като пропускам подробностите като как се случиха нещата, за да добутаме нещата до към часа 18.30 на двадесет и седмия ден на юни и аз, както казах, да се озова насред кънтри купона.

Седя седнала на стълби, седя седнала на плочник, опирам крак о бордюра, опирам другия, потропвам в такт с веселяците ей там, пак тегелосвам до паметника на местния меценат, когато откъм главната улица виждам елегантно голямо черно европейско возило с като че ли позната фигура зад волана. Вглеждам се по-внимателно и ... тя е! Доди!

Махвам. Тя спира, слиза и се ухилва по начина, по който си я зная, а първите ѝ думи са: "Абе какво става тука, бе?", визирайки джангъра наблизо. "Ами празнуват хората, казвам, нашата Среща".

Така започват Четирите Най-прекрасни Американски Дни.