понеделник, 9 декември 2019 г.

За Карло, Брунелло и любовта

"Всичко, от което се нуждаем, е любов." казват в песен четирима англичани.
И днешният ден потвърждава това под формата на задочно запознанство с удивителен мъж, който става моят нов герой.
Днес е годишнина от смъртта на Моцарт. По тоя повод влизам в Ютюб и пиша "Моцарт/Тоскана" и се надявам да излезе някаква кръстоска между музиката му и любимото ми място. Има само едно предложение, обаче какво предложение! Луда история, страхотна. От нея научавам коя е пресечната точка между числата на Фибоначи и виното. Не кое да е вино, а конкретно Брунелло.
Брунелло е сорт, отглеждан единствено във Вал д'Оркиа, долината на Тоскана вблизост до Монталчино, което лично аз свързвам с една намусена полицайка, натресла ми нелюбезно висока глоба за неправилно паркиране. Но не това е предмет на тази история. Та, пресечната точка между числата на Фибоначи и Брунелло се оказва Моцарт.
Клипът ме запознава с Карло Чиньоци. Пенсионер, зарязал успешната си адвокатска дейност, за да се отдаде на страстта си - винопроизводство. Знам, че Брунелло е бутиково вино, скъпо, класно, но това на Карло е различно.
24 часа в денонощието лозето на адвоката се оглася от 126 високоговорителя, от които се лее Моцарт. Карло има непробиваема теория и я споделя. Още през 90-те запознал приятелите си с нея. "Музиката, казва той, е вибрация. Вибрацията поражда резонанс, който кореспондира с живите организми - ускорява метаболизма у растенията, гони насекомите и подобрява качеството на гроздето. Листата нарастват, плодът също, цветът и ароматът са други. Виното е невероятно." Простичко, логично и ефективно. Приятелите не били оптимисти, но въпреки тях преди 10 години Карло разположил разновидови говорители за своите любимци - малките цилиндрични кутии насочил към листата и плода, по земята - кръглите, които с басите влияели на корените, а продълговатите цилиндри помагали на стъблата.
"Вижте - обяснява с усмивка човекът и сочи лозичките си - те дават любов и се нуждаят от любов!"
Скептици го поднасяли: "Карло, защо не им пуснеш Бочели? Или някоя неаполитанска песен? Защо само Моцарт?" С жест, който казва: "О, неразумни!" отговаря, че музиката на Моцарт е изградена върху съвършенството на числата на Фибоначи, а и той обича музиката на Моцарт, защото е мажорна като него.
Карло е щастлив. Дава и получава любов.
Много след клипа продължавам да си тананикам "Малка нощна" и нямам никакво съмнение, че лятоска ще отида отново в Монталчино и околностите му, за да се запозная лично със сеньор Чиньоци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар