„Флорине, удобно ли ви е в петък
пица-парти?” /там упорито съм ФлоринЕ./ Да ни е удобно ли, удобно ни е.
Нямам кой знае какви очаквания,
освен че ще се запозная с нови хора – поканени са трийсетина души. Лаура казва,
че има приятел, който много обича да прави пица и се отзовава на всяка покана.
Домакинът му заявява колко ще са гостите, той пазарува по собствена преценка и
представя сметката.
Към три се чува пърпорещо Фиатче
и аз си отбелязвам, че Рафаеле доста отрано е дошъл. Мързеливо време и мислите
ми се отнасят към друго.
Докато пия следобедното кафе,
Калоян пристига превъзбуден и прихванал италианския маниер с много ръцеобяснения
и малко думи обяснява, че горе ставали зашеметяващи неща. Аз го давам небрежно,
но нещо ме гложди. Изпитаният трик да изкопча информация е като пусна мухата на
по-любопитния в семейството. Номерът проработва и Людмил отива на обход /за да
не излезем навлеци ще кажа, че Лаура ни бе поканила да погледаме, ама мен
процесът на готвене не ме вълнува. За което винаги ще съжалявам!/ Кафето е вече
изпито, когато разузнавачът се прибира не по-малко развълнуван от сина. С много
думи и малко жестове разказва какво се случва. От количката на пицамен са
наизвадени несметни количества продукти и пособия със знайно и незнайно
предназначение. Верната му другарка примъква кошници, кошнички, буркани и
бурканчета, пликове, торби, а междувременно е пуснала машината за бъркане на
тесто. Той с прецизност на аптекар от старо време отмерва еднакви парчета.
Започва едно блъскане в специален плот, месене и пак блъскане. Омаломощеното
тесто се връща в машината и всичко се повтаря. Топчиците грижливо се завиват с
бохчица и си чакат. Другарката, в качеството си на чирак, подготвя топинзите.
Наш Алберто още в четири наклажда огъня в пещта и околността се изпълва с дим с
аромат на маслини.
Хората са точни и никой не
закъснява – за кратко време се изсипва тълпа народ. Има дори и тип с патерици.
Отново последен е Алесандро, в бяло. Появата му предизвиква бурни аплаузи,
защото се е набутал в още по-шармантьозни патъци отпреди. За начало Алберто е
предложил сушено бутче от диво прасе, сума ти прошуто и домашни салами. С
пристигането на последния гост излиза и първата пица. Тъй като е тестова, по
традиция е най-проста – зехтин, морска сол и розмарин. Набързо е нарязана на
малки парчета и обикаля в чиния от ръка на ръка. Абсолютно честно, по-вкусно
нещо не съм яла! Оттам се зареждат пица с тиквички, с патладжан, с чери домати,
със сушени домати, с незнам какви домати, с такъв салам, с онакъв салам, с
аншоа, със сирена, с някакви неща, дето не ги знам и тъй нататък. Понеже им
забравихме броя, ги докарахме докъм 12-13 вида, ама и повече може да е имало. Бирата
се лей...Вкусно, ама много! Хората готини, децата търчат, а Отто, кучето на
Лаура и Алберто, го намери любовта – имаше и млада мацка.
За десерт – пица! Два тънки блата
се слепват с нутела и поръсват с пудра захар. Разбира се и много сладолед.
След последната опечена пица, пицамен
и жена му сядат и хапват набързо. Извиняват се, че са уморени и тръгват. Към
тежестта от преяждането, добавям и нова точка към определението що е то
приятелство.
Изкусително и вдъхновяващо...
ОтговорИзтриване